vogeltaart

Vogels voeren in de winter is een leuke bezigheid. Ook bij ons op de vereniging hebben velen een vogelvoederplaats. Van mezenbollen tot kruimeltjes brood tot stukken fruit… en heb je al gedacht aan een heuse vogeltaart? De taarten zijn lekker voor de vogels en staan buiten op de tuintafel ook zeer decoratief. Door het gebruik van verschillende garneer- en basiskleuren creëer je prachtig uitziende vogeltaarten, vlaaien, cupcakes en gebakjes. Het geeft een gezellige sfeer om het huis en het effect is dat diverse vogels je tuin bezoeken.

Vogeltaarten kun je natuurlijk maken voor de vogels, zodat die er lekker van kunnen genieten in de tuin. Je kunt de taart of gebakjes mooi decoreren op een taartplateau, schijf hout of op een schaal. Zodra het begint te vriezen kun je ze buiten zetten zodat de vogels er dan lekker van kunnen smullen. Een mooie aanvulling op het insectenhotel, nietwaar?!

Benodigdheden:

3 pakjes fituurvet
1 kilo vogelzaad
10 cupcake vormen
garneermaterialen

2 pakjes frituurvet verwarmen. Zodra het vet gesmolten is voeg je het vogelzaad toe aan het vet. Ongeveer tweederde vet en eenderde zaadjes. Vervolgens even goed doorroeren.
10 silliconen cupcakevormen vullen met het gesmolten frituurvet. Vervolgens een dag laten uitharden en uit de vorm halen.
Wil je de cupcakes in een papieren cupcakevormpje zetten dan moet je ervoor zorgen dat de breedste kant ven het cakeje naar boven wijst. Anders past het later niet in de papieren vorm.

Het overgebleven pakje frituurvet verwarmen in een plastic kom in de magnetron. Zodra dit vet gesmolten is en je kunt dit goed doorroeren de buitenkant van de uitgeharde cupcake insmeren met het vet. Een laag vogelzaad uitstrooien op een bord. Vervolgens kun je de gebakjes door het vogelzaad rollen. Hierdoor krijg je een mooie buitenkant van je cupcake, eventueel kun je ook de boven- en onderkant bewerken. Sommige zaadjes lijken op nootjes waardoor je gebakjes net lijken op echte gebakjes.

Je cupcake in een papieren vormpje zetten en voila: je hebt een prachtige vogeltaart-cupcake!

Het overgebleven frituurvet kun je gebruiken als garneervet, zorg er voor dat het vet de dikte heeft van aardappelpuree.
Je kunt heel eenvoudig met een kleine lepel een schepje (garneer) vet bovenop je cupcake leggen en hierin kun je bijvoorbeeld een malusappeltje drukken.
Je strooit er nog wat zaadjes over en zodra het vet gestold is zitten het appeltje en de zaadjes vast.
Maar je kunt natuurlijk diverse garneringen gebruiken zoals doppinda’s, krenten, rozijnen, eikels, beukenootjes, zaaddoosjes etc.

Greetje Fernim – Rispens heeft een leuk boekje geschreven, prachtig geïllustreerd, waarin je alles te weten komt over vogeltaarten en hoe ze te maken. Zie voor meer informatie de website Vogeltaarten

http://www.trvstadspark.nl/wp-content/themes/selecta